Onko musiikin tallennus Youtubesta luvallista?

  • tehnyt
YouTubessa on paljon tarjolla musiikkia ja elokuvia

Musiikin tallennus Youtubesta on helppoa ja siellä on tarjolla paljon musiikkia näyttävillä musiikkivideoilla. Omaan käyttöön voit ladata musiikkia ja voit soittaa sitä. Omaan käyttöön ladatusta musiikista ei tarvitse maksaa erikseen, mutta aina on muistettava se, että välttämättä YouTubeen musiikin ladannut henkilö ei ole musiikin alkuperäinen omistaja, joten hän on tehnyt jo siinä rikkomuksen. Joten sinun tehtäväksesi jää tarkistaa se, onko video tai musiikki laillista.

Elokuvan tai musiikin tallennus Youtubesta ja esittäminen julkisesti

Youtubesta ladattua musiikkia voi kuunnella itse, mutta jos aiot esittää sitä julkisesti, niin silloin rikot lakia. Kaikkeen julkiseen esittämiseen on oltava lupa. Sama pätee myös elokuvien suhteen. Itse voi niitä katsoa, mutta kaikki julkinen esittäminen on kiellettyä. Esimerkiksi koulussa opettaja ei voi ottaa Youtubesta videota ja näyttää sitä oppilaille ilman lupaa. Niitä ei ole sisällytetty Kopioston kopiointilupaan.

Youtubessa on olemassa myös ilmainen äänikirjasto, jonka tehosteääniä tai musiikkia saa käyttää maksutta. Tässäkin tapauksessa sinun pitää ensin tutustua ehtoihin, jotka niistä on laadittu. Musiikin tai videon tekijältä on pyydettävä lupa, jos teosta aikoo käyttää joko osana omaa videota tai julkisessa esittämisessä. Useat sisällöntuottajat kertovat kanavillaan, miten heihin voi olla yhteydessä.

Youtuben ja Teoston sopimus

Teostolla ja Youtubella on keskinäinen sopimus, jonka mukaan yksityishenkilö, joka julkaisee musiikkia sisältävän Youtube videon, ei tarvitse erillistä lupaa. Myös monilla levy-yhtiöillä on sopimus YouTuben kanssa. Mikäli äänitteen julkaisija ei ole antanut lupaa, että musiikkia saa käyttää, on Youtubella mahdollisuus blokata video pois. Siksi onkin aina selvitettävä, saako musiikkia käyttää.