Siirry suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Musiikki

Kyllä, mutta sitä varten on hankittava erillinen lisenssi GT Musikkiluvista.

Kyllä, mutta tarvitset tallentamiseen luvan GT Musiikkiluvista. Yksityisiä kopioita ei saa ilman erillistä tallennuslupaa käyttää julkisessa esittämisessä. Sama pätee äänitteiden online -kaupoista hankittuihin kappaleisiin.

Jos aiot käyttää videota lähintä perhe- ja ystäväpiiriä laajemmissa yhteyksissä, tarvitset musiikin tallentamiseen ja esittämiseen luvat. Luvat saat GT Musiikkiluvista.

Et tarvitse, jos tilaisuuteen on pääsy vain kutsumillasi vierailla. Julkisiin tilaisuuksiin sen sijaan on hankittava luvat.

Jos tilaisuuteen on kenellä tahansa pääsy joko suoraan, maksun maksamalla tai esim. jäsenyyden perusteella, on esitys julkinen ja tekijänoikeudella suojatun musiikin esittämiseen tarvitaan lupa GT Musikkiluvilta.

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille. Gramex kerää korvaukset esiintyjille (muusikko, laulaja, kapellimestari) sekä äänitetuottajille. Kun Teosto kerää korvaukset sekä äänitemusiikista että live-esityksistä, Gramex kerää niitä vain äänitemusiikista.

Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa tekijälle yksinomaisen oikeuden määrätä teoksestaan valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Yleisön saataville saattamista on myös radion käyttäminen taustamusiikkina YouTube-videossa, joten tällaiseen käyttöön tarvitaan oikeudenhaltijoiden lupa. Myös YouTube itse edellyttää käyttöehdoissaan, että käyttäjällä on oikeus lisätä video palveluun. Lupia voi tiedustella GT Musiikkiluvilta.

Elokuvat

Kyllä, koska esitys on julkinen. Tekijänoikeusneuvosto on pitänyt julkisena esittämisenä mm. eläkeläisseuran kuvaesitystä. Sen sijaan sellaiset tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella, eivät ole tekijänoikeusneuvoston mukaan julkisia. Elokuvan julkisen esittämisen oikeudet ovat yleensä elokuvan tuottaneella yrityksellä.

Ei ole. Kotikutsuina järjestettävät elokuvaillat – vaikka kulut jaettaisiinkin – eivät ole julkista esittämistä. Näin ollen esityslupaa ei tarvitse erikseen hakea.

Kirjallisuus

Lisätietoja voit kysyä kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastosta.

Tekijänoikeus suojaa teoksia niiden kotimaasta riippumatta. Kaikkien teoskynnyksen ylittävien teosten käyttämiseen tulee pyytää lupa tekijänoikeuksien oikeudenhaltijalta.

Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tämän jälkeen teoksia saa käyttää vapaasti. Shakespeare kuoli vuonna 1616, joten hänen tekijänoikeutensa ei enää ole voimassa. Mikäli kyseessä on käännös, on kääntäjän tekijänoikeus mahdollisesti edelleen olla voimassa, jolloin kääntäjän lupa tarvitaan.

Riittävän omaperäistä käännöstä suojaa tekijänoikeus. Kääntäjällä on tällöin vastaavat oikeudet kuin alkuperäisteoksen tekijällä. Käännöksen tekemiseksi kääntäjän on hankittava alkuperäisteoksen tekijältä lupa kääntämiseen, samoin kuin käännöksen levittämiseen yleisölle.

Teosten julkinen esittäminen kuuluu tekijän yksinoikeuden piiriin, joten tarvitset luvan tekijältä. Julkista on lähes kaikki muu kuin lähimmässä perhe- tai ystäväpiirissä tapahtuva esittäminen. Lupaa kirjallisuuden julkiseen esittämiseen voi tiedustella kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanastosta.

Siteerausoikeus on tekijänoikeuden rajoitussäännös, joka mahdollistaa hyvän tavan mukaisen lainauksen. Sitaatti on suora lainaus julkaistusta teoksesta. Lainatun tekstin tulee jollakin tavalla havainnollistaa omaa tekstiä: pelkkä lisäarvon tuottaminen siteerauksen avulla ei ole hyvän tavan mukaista. Hyvän tavan mukaisuus sisältää myös sen, että siteerattava tekijä ja lähde on mainittava.

Jos kyseessä on tekijänoikeuslaissa säädetty kappaleen valmistaminen ja yleisön saataviin saattaminen, on lupa lähtökohtaisesti aina kysyttävä. Tekijänoikeuteen on laissa kuitenkin säädetty tiettyjä rajoituksia, jolloin lupaa ei välttämättä tarvita. Tekijänoikeus ei päde lakeihin, asetuksiin sekä useimpiin muihin viranomaisjulkaisuihin.

Kuvataiteet

Et saa laittaa kuvia Internetiin ilman kuvan oikeudenhaltijan lupaa. Internet ei ole koskaan yksityistä käyttöä. Se että valokuvaaja tai muu kuvan oikeudenhaltija on antanut luvan toisintaa kuvan jollakin kotisivulla jossakin yhteydessä, ei rajoita valokuvaajan oikeutta muun käytön osalta.

Tekijänoikeuslain 3 §:n mukaan teoksia ei saa toisintaa tekijän taiteellista ominaislaatua loukkaavalla tavalla. Tekstin sijoittaminen kuvan päälle ja kuvan rajaaminen voivat loukata kuvataiteilijan moraalisia oikeuksia. Tämän vuoksi tällaiseen käyttöön on saatava kuvataiteilijan lupa.

Kuvia saa siteerata tieteellisessä esityksessä, kuten opinnäytetyössä tai taidehistoriallisessa tutkimuksessa, sekä arvostelevassa esityksessä, esimerkiksi teatteri- tai kuvataidearvostelussa. Kuvalla tulee olla yhteys tekstiin ja siteeraamisen on oltava perusteltua esityksen selventämiseksi tai havainnollistamiseksi. Kuvituksen kerääminen julkaisuun ei kuitenkaan ole mahdollista vetoamalla sitaattioikeuteen.

Kuvan tekijän nimi tulee ilmoittaa hyvän tavan mukaisesti ja kuvaa ei saa muuttaa tai esittää tekijää loukkaavassa yhteydessä.

Valokuvateos on valokuvaamalla tai valokuvaamiseen verrattavin tavoin valmistettu teos. Valokuvateoksina suojataan ne valokuvat jotka valokuvaajan luovan työn omaperäisenä tuloksena ylittävät teoskynnyksen.

Kuvataiteen teoksia ovat teoskynnyksen ylittäneet maalaus-, kuvanveisto-, valokuva-, piirros-, tekstiilitaiteen ja grafiikan teokset, installaatiot, ympäristötaideteokset ja muut vastaavat.

Kuvataiteen teosten osalta teoskynnys on ollut matala. Teoskynnyksen ylittymistä koskevia ratkaisuja on haettu käyttötaiteen osalta. Tavanomainen layout ei ole saanut teossuojaa. Tekijänoikeudelliselta kannalta ei ole merkitystä sillä, mille materiaalille kuva on painettu. Esim. pyyhkeeseen painetun piirroksen katsottiin olevan itsenäinen ja omaperäinen teos joka sai teossuojaa.

Kuvataiteilijan suoja-aika sekä moraalisten että taloudellisten oikeuksien osalta on ohi, kun tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättynyt. Sen sijaan taideteoksen valokuvanneella valokuvaajalla on itsenäinen valokuvaajan oikeus, joka on tekijänoikeuslain 49 a §:n mukainen lähioikeus.
Kuvataiteilijan oikeuden haltijat eivät enää voi vedota taloudellisiin tai moraalisiin oikeuksiin suoja-ajan päätyttyä. Sen sijaan opetusministeriön alainen Tekijänoikeusneuvosto voi kieltää julkisesti sivistyksellisiä etuja loukkaavan käytön. Loukkaavana käyttönä ei pidetty Akseli Gallen-Kallelan teosten toisintamista posliinilautasissa.

Luvat

Omaa aineistoa (mm. kotivideoita tai kavereiden kanssa tehtyjä lyhytelokuvia) saa jakaa ja levittää niin kuin itse haluaa. Jos tallenteella kuitenkin näkyy tai kuuluu toisen tekemä teos, lupa teoksen välittämiseen yleisölle tulee hankkia teoksen tekijältä tai muulta oikeudenhaltijalta.

Mikäli tallenteelta on tunnistettavissa henkilöitä, on kaikilta tunnistettavilta henkilöiltä kysyttävä lupa tallenteen välittämiseen yleisölle

Lupaa ei tarvita, jos valokuvat ja/tai juliste näkyvät kuvaamasi materiaalin taustalla tai mikäli ne ovat muutoin toisarvoisessa asemassa kokonaisuuden kannalta.

YouTuben palveluehtojen kohdassa 5.1 L todetaan palvelun olevan tarkoitettu ainoastaan henkilökohtaiseen, epäkaupalliseen käyttöön. Oppilaitoksessa tapahtuva esittäminen on julkista esittämistä, joten palveluehtojensa mukaan YouTubea ei voida opetuksessa käyttää. Tämän lisäksi tekijänoikeuslain mukaan teoksen julkinen esittäminen edellyttää pääsääntöisesti lupaa teoksen tekijältä tai oikeudenhaltijalta (tosin vaikka luvan tässä tapauksessa saisi, niin YouTuben käyttöehdot olisivat edelleen esteenä asialle).

Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijänoikeus tuottaa tekijälle yksinomaisen oikeuden määrätä teoksestaan valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Yleisön saataville saattamista on myös radion käyttäminen taustamusiikkina YouTube-videossa, joten tällaiseen käyttöön tarvitaan oikeudenhaltijoiden lupa. Myös YouTube itse edellyttää käyttöehdoissaan, että käyttäjällä on oikeus lisätä video palveluun. Lupia voi tiedustella GT Musiikkiluvilta.

Useiden palveluiden käyttöehdot (esim. Katsomo, Ruutu, Netflix ja YouTube) kieltävät julkisen esittämisen. Asia kannattaa selvittää ottamalla yhteys palveluntarjoajaan.

Kyse on TV-kanavien ja ohjelmien oikeudenhaltijoiden välisistä tekijänoikeussopimuksista. Kanavat ovat sopineet ohjelmien tekijöiden kanssa, missä niiden ohjelmia saa esittää ja kuinka kauan. Ellei ohjelmasisällön esittämisestä muualla kuin Suomessa tai nettipalvelussa ole sovittu, ei televisiokanavilla ole oikeutta sitä näyttää. Osa palveluiden sisällöstä on kuitenkin katsottavissa ulkomaillakin, kuten Ruutu-palvelun SM-liigan, Superpesiksen ja Vaahteraliigan live-lähetykset.

Vuokratut, kaupasta ostetut ja TV:stä nauhoitetut elokuvat ovat tarkoitettu lähtökohtaisesti yksityiskäyttöön. Näin ollen elokuvan esittämiseen muussa kuin yksityisen käytön piirissä tulee pääsääntöisesti hankkia lupa riippumatta tallenteen lähteestä. Yksityisiä tilaisuuksia ovat tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu vain muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella. Elokuvakerhon toiminta ei ole yksityistä käyttöä vaan julkista esittämistä. Näin ollen elokuvien esittämiseen tarvitaan oikeudenomistajien lupa.

Lupaa ei tarvita, jos valokuvat ja/tai juliste näkyvät kuvaamasi materiaalin taustalla tai mikäli ne ovat muutoin toisarvoisessa asemassa kokonaisuuden kannalta.

Yksityinen käyttö on aina käyttöä lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä. Lisäksi yksityinen käyttö on rajoitettu muutamaan kappaleeseen. Muutama kappale on korkeintaan viisi kappaletta. Tätä laajempi käyttö edellyttää oikeudenhaltijan luvan

Käyttöä mainonnassa voidaan pitää kuvataiteilijan moraalista oikeutta ns. respektioikeutta loukkaavana käyttönä. Vaikka rakennuksen saa vapaasti kuvata, koskee tämä rajoitussäännös taloudellisia oikeuksia. Moraalisten oikeuksien vuoksi arkkitehdin lupa käyttöön on kuitenkin saatava.

Kopiointi

Lain mukaan kopiosuojausta ei saa murtaa sitä varten, että saisi levyn kopioiduksi. Jos suojaus jostain syystä estäisi levyn soimisen, sen saa murtaa vain soittamista varten.

Tekniset suojaukset ovat ns. digitaaliajan lukkoja ja niiden avulla mahdollistetaan verkkokauppa. Tarkoituksena on, että asiakas saa tavaran vasta maksettuaan tai että hän voi käyttää tuotetta vain siihen tarkoitukseen, mistä on maksanut.

Suojausta voidaan käyttää Internetissä niin, että tuotteen pystyy vastaanottamaan vasta maksettuaan. Lisäksi suojauksilla voidaan rajoittaa mm. tuotteen digitaalista kopiointia. Sen sijaan sellaista lukkoa ei ole olemassa, joka estäisi äänilevyn analogisen nauhoittamisen – piuhaa pitkin toiselle tallentavalle CD-soittimelle tai nauhurille.

Kyllä saa. Kopiointia ei yksityisessä käytössä ole rajoitettu eri tallennustapojen suhteen. Kopioimista ei kuitenkaan saa antaa ulkopuolisen tahon tehtäväksi eikä kopioituja teoksia tuoda julkiseen jakeluun (esim. kouluihin). Tehokkaita teknisiä suojauksia ei kuitenkaan saa kiertää.

Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on, että se tapahtuu laillisesta lähteestä. Kopioitavan teoksen on oltava laillisesti valmistettu ja välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Laittomia lähteitä ovat sen sijaan fyysiset piraattitallenteet sekä luvatta vertaisverkoissa tai luvattomassa nettiradiossa välitetyt teokset.

Kotikopiointi on yleistä ja sallittua. Lain mukaan laillisesta lähteestä hankittuja teoksia saa kopioida muutamia kappaleita omaan ja läheistensä käyttöön, mutta ei julkiseen esittämiseen tai myytäväksi. Kopioida saa esim. ostamiaan tai kirjastosta lainaamiaan CD-levyjä ja TV:stä saa tallentaa haluamiaan ohjelmia.

Sama ei kuitenkaan päde tietokonepeleihin tai -ohjelmiin, sillä niiden tekijänoikeussuoja on vahvempi ja määräytyy erikseen pelin tai ohjelman käyttölisenssissä. Pääsääntöisesti niistä saa ottaa vain laillisen käytön vaatiman varmuuskopion. Jos omistaa sekä pöytäkoneen ja kannettavan, ohjelmat pitää valtaosin ostaa erikseen kumpaankin.

Ei saa. YouTuben käyttöehdot kieltävät videoiden tai niiden ääniraitojen kopioimisen omalle koneelle. Tämän lisäksi YouTubesta löytyy paljon materiaalia, joka on laitettu sinne kysymättä lupaa oikeudenhaltijoilta. Laittomasta lähteestä kopioiminen ei ole sallittua edes yksityiseen käyttöön.

Yksityinen kopiointi on sallittua, ellei sitä ole esimerkiksi sopimusteitse tai käyttöehdoin jotenkin rajoitettu. Useimpien nettipalveluiden käyttöehdot kieltävätkin sisällön tallentamisen omalle koneelle.

Oppilaitoikset

Kyllä, elokuvien esittämiseen oppilaitoksessa tarvitaan aina lupa. Elokuvien esittäminen oppilaitoksessa on julkista esittämistä, ja julkiseen esittämiseen tarvitaan tekijän lupa. Lupa tarvitaan, vaikka esittäisit elokuvasta vain lyhyitä, muutaman minuutin näytteitä.

Sitaattioikeus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi. Tyypillisimmillään tästä on kyse tieteellisessä työssä, jossa muiden julkaisemia ajatuksia käytetään osana omaa julkaisua. Sitaattioikeus ei siis mahdollista esimerkiksi elokuvan tai sen osan käyttämistä opetustilanteen havainnollistamis- tai elävöittämistarkoituksessa. Uutta teosta luotaessakin lainaus voi tapahtua vain tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Oikeuskäytännössä käyttöoikeus on usein rajoitettu muutaman sekunnin kestoisen kohtauksen käyttöön.

Kyllä! Opetus- ja kulttuuriministeriö ja tekijänoikeusjärjestöt Kopiosto ja Tuotos ovat sopineet YLE Areenan ja Elävän arkiston opetuskäytöstä. Opetuksessa voidaan käyttää Yleisradion YLE Areena ja Elävä arkisto -verkkopalveluissa olevia kotimaisia televisio-ohjelmia. Elokuvat eivät kuitenkaan kuulu luvan piiriin eikä ohjelmien tallentaminen ei ole sallittua.

Tekijänoikeuslain mukaan julkistetuista teoksista saa ottaa hyvän tavan mukaisia sitaatteja. Sitaattien tulee olla oman esityksen tukena ja perustella tai havainnollistaa sitä. Jos kuvan sisällyttäminen kalvoihin toteuttaa tämän vetoamisfunktion, saat sisällyttää kuvan kalvoihisi lupaa kysymättä. Tekijä ja lähde on mainittava alalla noudatettavan hyvän tavan mukaisesti. Tekijänoikeus ei myöskään ulotu teosten tietosisältöön kuten tutkimustuloksiin, kaavoihin tai teorioihin, ainoastaan omaperäiseen tapaan esittää ne. Teosten sisältämät tiedot yms. ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Dokumenttikameralla voi oppitunnilla näyttää kirjoja, lehtiä ja muita julkaisuja piirtoheittimen tapaan. Julkaisun voi heijastaa datatykillä oppilaiden katsottavaksi. Näytettävää sivua ei saa kuitenkaan ilman lupaa tallentaa pysyvästi esimerkiksi kameran muistiin, muistitikulle tai tietokoneeseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkima valokopiointilupa ei koske työ- ja harjoituskirjoja. Niitä saa kopioida opetusta varten vain, jos on hankkinut erikseen luvan kirjan kustantajalta ja tekijöiltä. Työ- ja harjoituskirjat ovat kopioinnille erityisen haavoittuvaa aineistoa, eivätkä kustantajat ja tekijät ole tästä syystä halunneet sallia niiden kopiointia. Tarvittavan luvan saamiseksi kannattaa ottaa yhteyttä teoksen kustantajaan.

Oppilaalla on tekijänoikeus itse tekemäänsä aineistoon, kuten piirustuksiin tai kirjallisiin opinnäytetöihin. Tällaisen teoksen käyttäminen esimerkiksi koulun kotisivuilla edellyttää oppilaan suostumusta. Jos oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan.

Kyllä saa. Koulun järjestämissä tilaisuuksissa, jotka liittyvät opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen, voi esittää elävää musiikkia tai soittaa musiikkia äänitteeltä.

Puheiden sekä musiikki- ja näyttämöesitysten taltioimiseen tarvitaan useimmiten sekä tekijän että esittäjän lupa.

Vanhemmat saavat toki yksityiseen käyttöön. kuvata videokameralla lastensa esityksiä

Oppilaiden tai opettajan elävän esityksen tilapäiseen tallentamiseen ei tarvita lupaa. Tätä tallennetta voi käyttää vain tilapäisesti opetuksessa, ei muuhun tarkoitukseen. Voit esimerkiksi soittaa tilapäisesti tallennetun musiikkiesityksen oppitunnilla.

Oppilaan tekemä joulukortti voi hyvinkin olla suojattu kuvataiteen teos. Tällöin sen käyttämiseen tarvitaan lupa. Mikäli oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan.

Oppilaalla on tekijänoikeus itse tekemäänsä aineistoon, kuten piirustuksiin tai kirjallisiin opinnäytetöihin. Tällaisen teoksen käyttäminen esimerkiksi koulun kotisivuilla edellyttää oppilaan suostumusta. Jos oppilas on ala-ikäinen, lupa tulee hankkia hänen huoltajaltaan.

Piratismi

Seuraukset voivat olla sekä rikos- että siviilioikeudellisia. Maksimirangaistus tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta ja tekijänoikeusrikkomuksesta sakko. Teknisten suojausten lain vastaisesta kiertämisestä ja kiertämiskeinojen tarjoamisesta rangaistus on maksimissaan yksi vuosi vankeutta.

Rikosoikeudellisen vastuun lisäksi oikeudenloukkaaja on velvollinen maksamaan oikeudenhaltijoille hyvitystä luvattomasta teosten käyttämisestä ja vahingonkorvausta. Hyvitysvelvollisuus ei edellytä huolimattomuutta vaan hyvitys tulee aina maksettavaksi loukkaajan tietoisuudesta riippumatta. Hyvitysvelvollisuus ei myöskään riipu tekijän iästä. Se on luonteeltaan käyttökorvaus ja vastaa sitä määrää, jolla teokset olisi saanut laillisesti käytettäväksi. Vahingonkorvausvelvollisuus edellyttää tahallisuutta tai huolimattomuutta. Lisäksi luvatta valmistetut teokset ja oikeudenloukkauksessa käytetyt apuvälineet voidaan tuomita hävitettäviksi.

Ainoastaan niitä, joista tiedät, että oikeudenhaltijat ovat sallineet niiden jakamisen. Lisäksi voit jakaa itse tekemiäsi teoksia, jos et ole sopinut niiden oikeuksien hallinnoinnista jonkin tahon kanssa (tekijänoikeusjärjestö, kustantaja, levy-yhtiö).

Piraattituotteen voi tunnistaa mm. alhaisesta hinnasta, heikosta painotyön laadusta ja poikkeuksellisesta myyntikanavasta. Merkki piraattituotteesta voi olla esimerkiksi se, että yhdellä DVD-levyllä on lukuisia elokuvia, tai että elokuva on hiljattain vasta tullut teatteriin. Lisäksi oikeudenhaltijamerkinnät ja levyihin prässätyt tunnisteet ovat usein puutteellisia.

Voi ja näin jatkuvasti tapahtuukin. Suomessa mm. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) valvoo fyysisiä piraattimarkkinoita sekä netissä tapahtuvaa laitonta tiedonsiirtoa.

Piratismi heikentää kulttuurialaa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Ei ole oikein hankkia luvatta ja maksamatta toisen työn tuloksia, joita tekemällä tämä yrittää elää. Se on epäreilua sekä taiteilijoita ja alan yrittäjiä kohtaan että niitä kohtaan, jotka ostavat musiikkinsa laillisesti.Piraatit saavat taloudellista hyötyä maksuttomien tuotteiden muodossa. Nettipiratismi on nykyään suurempi riski kulttuurintekijöille kuin perinteinen piratismi.

Piraattisivustoja ylläpidetään rahatuloilla, jotka saadaan sivustoilla esillä olevista mainoksista ja / tai asiakkaiden kuukausimaksuista. Senttiäkään tästä rahasta ei mene niille tekijöille, joiden teoksia on sivustolla ladattavissa.

Kyllä, laki kieltää molemmat. Lataamisesta voi joutua maksamaan hyvityksiä oikeudenhaltijoille. Jakamisesta voi hyvitysten lisäksi tulla sakkorangaistus tai vankeutta.

Piraattituotteiden myynti ja maahantuonti, myös omaan yksityiskäyttöön, on kiellettyä. Luvaton tiedostojen jakaminen ja lataamien Internetissä on laitonta.

Se on toisten tekemien elokuvien, tietokonepelien- ja ohjelmien, äänilevyjen yms. tallenteiden laitonta valmistusta ja myyntiä.

Suoratoistopalveluista katsellessa tai kuunnellessa syntyy yleensä väliaikaisia kopioita, esimerkiksi koneen välimuistiin. Koska tällaisia kopioita ei ole valmistettu laillisesta, oikeudenhaltijan luvalla yleisön saataville saatetusta aineistosta, ne ovat laittomia vaikkei niitä jakaisikaan eteenpäin. On lisäksi hyvä muistaa, että käyttämällä laittomia palveluita tulee samalla tukeneeksi niiden toimintaa – monet laittomat suoratoistopalvelut saavat mainostuloja, joista ne eivät kuitenkaan maksa senttiäkään niille tekijöille, joiden teoksia on palvelun kautta luvattomasti saatavilla.