Mistä voi ladata musiikkia laillisesti? Nappaa selkeät ja nopeat ohjeet

  • tehnyt
Mistä voi ladata musiikkia laillisesti?

Musiikki on elämän suola ja sokeri, mutta lainkuuliainen kansalainen haluaa tietää, mistä voi ladata musiikkia laillisesti. Piratismin eli tekijänoikeuksilla suojatun aineiston kuunteleminen on paitsi laitonta, myös suoraan pois musiikin tekijöiden tuloista. Tekijä ansaitsee työstään korvauksen, joten kannattaa selvittää, miten musiikista voi nauttia reilusti ja kaikkien sääntöjen mukaan. Asia ei ole niin vaikea sisäistää kuin ensi kuulemalta ehkä tuntuisi, kun ottaa muutaman perusperiaatteen haltuun.

Muista yksi perussääntö, kun mietit, mistä voi ladata musiikkia

Kun kaipaa kuunneltavaa, kannattaa ensimmäisenä kääntyä netin lukuisten suoratoistopalveluiden pariin. Näitä ovat esimerkiksi YouTube, Spotify ja Apple Music. Plussana on valtava valikoima, miinuksena mainokset, ellei ole valmis maksamaaan mainoksettomasta palvelusta. Mikäli olet kirjautunut suoratoistopalveluun, se oppii algoritmin avulla tunnistamaan musiikkimakusi, ja osaa myöhemmin suositella sinulle uusia artisteja ja kappaleita.

Suoratoistopalvelut eivät kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Musiikkia netistä laillisesti voi ladata myös esimerkiksi seuraavista palveluista: SoundCloud, Melukauppa, SoudClick ja Last.fm. Vaikka kuinka houkuttaisi ohittaa netin käyttöehtojen luettelo, se kannattaa kuitenkin lukea huolella läpi. Yksin nyrkkisääntö pätee useimpiin palveluihin: lataaminen omaan käyttöön on ok, mutta musiikin julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa. Sen saat GT Musiikkiluvat Oy:n kautta.

Älä tue laitonta toimintaa

Internetin vaarana on sen monimutkaisuus ja helppous. Musiikkia on mahdollista ladata monin tavoin, ja usein se onnistuu helposti myös teknisesti tumpelommalta. Siksi houkutus rajattomaan lataamiseen on suuri. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laiton lataaminen on rikos, josta saattaa saada laissa määritellyn rangaistuksen. Siksi verkon musiikkiviidakossa kannattaa samoilla tarkkana ja noudattaa reiluuden pelisääntöjä.