Siirry suoraan sisältöön

Piratismi – mitä se on?

  • tehnyt
Piratismi

Milloin teosta voidaan käyttää luvallisesti niin, ettei siitä tarvitse enää maksaa? Tekijänoikeuden suoja-aika on määritelmä, joka kertoo tuon ajan ja lopulta päättää teoksen suojaamisen. Sen jälkeen piratismi ei voi kohdistua enää mainittuun teokseen. Siihen hetkeen asti se voi rehottaa. Mitä se oikeastaan on? Se on yksinkertaisesti toimintaa, joka on täysin lainvastaista sekä se loukkaa tekijän tai tekijöiden oikeutta määrätä sisällöstä, jonka on itse tuottanut.

Piratismi on jollakin tavalla levinnyt jokaiseen taiteen haaraan, mutta ehkä sitä eniten kuitenkin on musiikin ja elokuvien maailmassa, koska niiden jakaminen internetissä on suhteellisen helppoa ja nopeaa. Tämän toiminnan ansiosta tekijät jäävät vaille rahallista korvausta

Millaista liiketoimintaa plagiointi on?

Rosvo eli piraatti toimii hyvin yleisesti järjestäytyneessä liiketoiminnassa. Kyseessä on talousrikollisuus ja harmaa talous, jossa nämä luvattomia tekevät henkilöryhmittymät ansaitsevat suuria summia esimerkiksi pelkästään mainostuloilla. Tällaisia nettisivuja voivat ovat torrent- sekä suoratoistopalvelut. Näiden lisäksi niihin kuuluvat jotkut ihan perinteiset tallennuspalvelut. Toiminta on hyvin organisoitua.

Piratismi toimii hyvin usein salassa eivätkä nämä ryhmittymät maksa tekijöille, artisteille tai tuotantoyhtiöille mitään, vaikka näiden teosten ansiosta saavatkin rahaa reilusti. Ideana on pitää sivut yksinkertaisina teknisesti ja jakaa näillä sivuilla luvattomia sisältöjä. Vertaisverkkojen ja plagiointisivustojen kautta tuotannot päätyvät jopa miljoonille katsojille tai kuuntelijoille. Elokuvia julkaistaan usein ennen virallista julkistamista.

Mitä kuuluu fyysiseen piratismiin?

Tuoteväärennöksen koskevat ihan kaikkia tuotetyyppejä. Siihen kuuluvat ruoat, lääkkeet, autojen varaosat sekä lelut ja vaatteet. Eipä taida olla mitään tuotetta, josta ei olisi jonkinlaista väärennöstä tehty. Piraattituotteiden luokitus:

  • Bootleg – live-esityksestä valmistettu tallenne
  • Counterfeit – alkuperäinen ulkoasu on kopioitu mahdollisimman tarkasti sisällön lisäksi
  • Tavallinen piraattituote – tallenne tai äänite, joka materiaali on tekijänoikeuden suojaamaa

Kuinka pitkään teos on suojattu?

Tekijänoikeuden suoja-aika vaihtelee sen mukaan, millaisesta teoksesta on kysymys. Pääasiassa sen on koko tekijän elinikä lisättynä 70 vuotta siitä, kun kuolinvuosi on päättynyt. Mikäli teoksella on useampia tekijöitä, aika lasketaan viimeisimpänä kuolleen tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Joten verrattain pitkistä ajoista on kysymys.

Tekijänoikeuden suoja-aika valokuvilla on hiukan erilainen. Teosvalokuvilla se on sama kuin äsken mainituilla teoksilla, mutta tavallisilla valokuvilla se on 50 vuotta siitä vuodesta, kun kuva on otettu. Ja tästäkin löytyy poikkeus eli jos kuva on julkistettu ennen vuotta 1966, sillä ei ole suojaa. Erikseen on olemassa vielä määritelty lähioikeudet, esimerkiksi tietokannoissa nämä ovat 15 vuotta valmistumisvuodesta.